Voeding en ziektes van het brein zoals depressie en dementie

Dat chronische ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziektes, kanker, obesitas en het metabool syndroom gerelateerd zijn aan leefstijl en voeding weten de meesten van ons wel. Dat voeding en leefstijl ook van grote invloed zijn op ziektes van het brein zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en depressiviteit zijn weten veel mensen niet.

Ruim 1 miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva, waaronder steeds meer jongeren. Steeds jongere mensen, vijftigers en zelfs veertigers, krijgen te maken met dementie. De film Still Alice laat op indrukwekkende manier zien hoe dramatisch het is als mensen die nog volop in het leven staan te maken krijgen met dementie. Wat kan je zelf doen om de kans op zo’n drama aanzienlijk kleiner te maken?

 

 

Ons lichaam is één holistisch systeem

Onze gezondheidszorg heeft ons lichaam in onderdelen verdeeld en er zijn verschillende specialisten voor veel van onze lichaamsdelen: specialisten op het gebied van onze ogen en oren, onze huid, hormonen, hart- en vaatstelsel, botten en gewrichten, ons brein en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het lijkt daardoor alsof ons lichaam bestaat uit losse delen en er geen samenhang is.

Een dermatoloog weet meestal niks of weinig van darmen en een hartspecialist vaak weinig of niks van hormonen. Dit heeft zo zijn nadelen omdat in ons lichaam wel degelijk alles met elkaar samenhangt, veel méér dan onze gezondheidszorg ons wil doen geloven.

Dat we met onze voeding invloed hebben op al onze kostbare lichaamsonderdelen is kennis die helaas grotendeels langs onze specialisten is heen gegaan. De zesjarige opleiding geneeskunde besteedt maar 6 uur tijd aan voeding. Een vrouw van 50 heeft gemiddeld 30.000 kilo voeding gegeten en gedronken. Zou dat nou echt geen invloed hebben op haar gezondheid?

Ons brein; onze grootste energieverbruiker

Wij hebben als mensen in de loop van de evolutie een uniek en complex brein ontwikkeld. Hierdoor is ons brein een enorme energieverbruiker geworden. 25% van de energie die voeding ons geeft gaat naar ons brein! Ter vergelijking: een olifant heeft slechts 3% van de energie die hij eet nodig voor zijn hersenen. Dit betekent dus dat een groot deel van wat je eet verbruikt wordt door je hersenen. Sta hier eens even bij stil. Niet alleen je lichaam maar zeker ook je brein wordt erg beïnvloed door wat je eet.

Gelukkig vindt ons overlevingsmechanisme ons brein erg belangrijk. Dit betekent dat als er gebrek aan energie of voedingsstoffen is, ons brein vaak voorgaat. Ons lichaam bezuinigt dan liever op minder essentiële lichaamsfuncties zoals onze huid, haren en nagels, spieren en gewrichten. Zonder sterke nagels overleven we wel, zonder werkend brein niet. We zouden hieruit kunnen concluderen dat als er iets niet helemaal goed gaat met ons brein, er al eerder in ons lichaam dingen fout zijn gegaan en er tekorten zijn ontstaan.

Andere energieverbruikers; ontstekingen, pH-waarde en bloedsuikerspiegel

Behalve het brein zijn er enkele andere systemen in ons lichaam die grote energievreters zijn en veel van onze energie en voedingsstoffen verbruiken. Drie belangrijke hiervan zijn het in balans houden van een gezonde pH-waarde in ons bloed, het stabiliseren van onze bloedsuikerspiegel en het bestrijden van chronische ontstekingen. Dit betekent dat als de pH-waarde in je bloed steeds weer wordt verstoord, je bloedsuikerspiegel dagelijks flink schommelt of je lichaam voortdurend worstelt met ontstekingen er steeds minder energie en voedingsstoffen overblijven voor andere systemen zoals je brein.

Laten deze drie systemen nu steeds in toenemende mate ontregeld worden door het voedingspatroon dat we de laatste tientallen jaren zijn gaan eten: veel bewerkt voedsel en lightproducten, te veel suikers en snelle koolhydraten, teveel tarwe en zuivel, vlees en vis vervuild met onder andere antibiotica en groenten en fruit waar steeds minder voedingsstoffen inzitten.

Is het toeval dat ziektes van het brein de laatste tientallen jaren steeds meer toenemen? Nee, er komt steeds meer onderzoek dat aantoont dat er een belangrijke relatie is met onze voeding.

Zorg voor voldoende hoogwaardige voedingsstoffen

Door de hoge mate waarin onze voeding wordt bewerkt, kun je er niet klakkeloos vanuit gaan dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. We zijn vaker aan het vullen dan aan het voeden. Als je dus last hebt van stemmingswisselingen, je vaak moe of zelfs uitgeput voelt, of kwakkelt met je gezondheid, dan is het zaak je lichamelijke en geestelijke gezondheid te ondersteunen met alle voedingsstoffen die het nodig heeft.

 Concreet betekent dit:

* Zo min mogelijk bewerkt voedsel

* Vermijd suiker (en frisdrank)

* Veel (biologische) groente en fruit / Min 400 - 600 gram per dag

* Vit C

* Vit D3

* Visolie

* goede multi vitamine

* Beweging (wandelen / cardio / krachttraining)

* Ontspanning / ontstressen / meditatie