Kanker in relatie tot hormonen

Nu.nl meldt in een nieuwsbericht dat gezondheidsinstituut Nivel en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in een gezamenlijk onderzoek heeft geconcludeerd dat negen van de tien vrouwen die behandeld zijn voor niet-uitgezaaide borstkanker daarna gezondheidsproblemen ervaren.

Vermoeidheid, psychosociale problemen, tintelende handen en voeten, vervroegde overgang, huidproblemen, haaruitval, problemen met geheugen en concentratie. Dit zijn allemaal gevolgen van de destructieve werking van chemotherapie en vaak doen deze problemen zich ook bij bestralingen, al is daar n(nog) geen wetenschappelijk bewijs voor. Chemo kan ook je hersenen flink aantasten. De schadelijke stoffen gaan namelijk voorbij de bloed-hersenbarrière. Dit noemt men letterlijk 'chemobrein'. Dit heeft grote invloed op het cognitief functioneren zoals vergeetachtigheid en een gebrekkige concentratie.

De reden voor alle problemen is dat de behandelingen niet alleen de kankercellen aanvalt maar ook alle gezonde cellen die jou moeten helpen te herstellen na zo'n ingrijpend traject. 

Alles wat afwijkt van de normale staat van zijn van het lichaam wordt als stress ervaren. Het lichaam reageert hierop door extra cortisol (stresshormoon) aan te maken om hiermee om te gaan. Hoe goed je lichaam dit ook bedoeld, het is funest voor het herstel. Al je energie en bouwstoffen gaan op aan het afbreken van dit stresshormoon en niet naar het zo broodnodige herstel. Een ander nadelig gevolg is dat het stresshormoon je adem versnelt en oppervlakkiger maakt waardoor het lichaam minder zuurstof opneemt. Kankercellen houden van een zuurstofarme omgeving. Het tegenovergestelde zou juist moeten gebeuren. Diep en rustig ademhalen zodat je zoveel mogelijk zuurstof opneemt om de omgeving voor kankercellen zo onaangenaam mogelijk te maken en het herstel te bevorderen. 

Om je door de dag heen te helpen gebruiken veel patiënten koffie, suiker en snelle koolhydraten voor energie. Dit zet je hormoonhuishouding nog verder op zijn kop. Wist je dat kankercellen zich voeden met suiker! Ook hier zou het tegenovergestelde moeten gebeuren. Suiker, koffie, alcohol skippen uit je eetpatroon. Niet alleen worden je hormonen hier heel blij van, maar ook maak je hiermee de omgeving voor kankercellen zo onaangenaam mogelijk!

De herstelperiode is voor veel mensen een zwaar traject. Je bent tenslotte "genezen" verklaard maar je voelt je verre van gezond. Daar is alleen aan de buitenkant weinig van te zien. Meestal is er ook weinig begrip van de omgeving. Er is veel wat je kunt doen om je herstelproces te ondersteunen. Hieronder een overzicht. 

TIPS VOOR HERSTEL

 • Vermijd suiker, geraffineerde koolhydraten, bewerkt voedsel
 • Eet weinig vlees, als je vlees kiest eet dan biologisch vlees waar geen toegevoegde hormonen in zitten
 • Zorg voor voldoende rust en slaap
 • Eet meer noten
 • Vermijd of beperk de inname van alcohol (dit verhoogt het suikergehalte & oestrogeen, vertraagt de vetverbranding)
 • Help je lichaam te herstellen met extra supplementen: Magnesium, Selenium, Vit B12, Vit C en D, foliumzuur, Zink en Koper, bi flavonoïden, 
 • Eet meer vezels
 • Eet paranoten (een goede bron van selenium wat een belangrijke stof is om te voorkomen dat kankercellen zich vermenigvuldigen en helpt het lichaam cellen te repareren)
 • Eet gedroogde pruimen,
 • Eet 1 x per week Shiitake
 • Drink groene thee
 • Beweeg regelmatig (yoga, wandelen, fietsen) en doe aan krachttraining
 • Ga aan de slag met ademhalingsoefeningen. Dit verhoogt het zuurstofgehalte in je lichaam en helpt je te ontspannen en herstellen. 

 

Wil je meer inzicht in hoe dit allemaal werkt? Meld je aan voor een individueel adviesgesprek waarin we samen een plan maken om jouw herstel te optimaliseren. Je kunt ook naar de informatie avond Hormonen in Balans komen (zie kopje workshops) voor meer inzicht en handvatten.