Artrose

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen  in het lichaam uitdroogt en afneemt. Dit kan in alle gewrichten plaatsvinden. Er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van Artrose. Hieronder sta ik stil bij de belangrijkste oorzaken en oplossing hiervoor. Het is een misvatting dat kraakbeen niet kan herstellen, zolang er nog kraakbeencellen zijn is herstel mogelijk. Als al het kraakbeen verdwenen is, is herstel niet meer mogelijk.  

Oorzaken van Artrose 

 

  • Over of onder belasting 

Kraakbeen wordt niet gevoed door een zenuw of bloedvaten. De enige manier om het kraakbeen te voeden en afvalstoffen af te voeren is beweging zodat vloeistof erin gepompt kan worden en afvalstoffen eruit geperst. Drukbewegingen, roeien, touwtje springen, optrekken en squads zijn hele goede vormen van beweging. Beweeg frequent en regelmatig. Let op voldoende hersteltijd. Kraakbeen heeft min 24 uur nodig om te herstellen. Eenzijdig beweging dus bijv alleen hardlopen is niet goed voor het kraakbeen en ook de hele week niet bewegen en los gaan in het weekend is een aanslag op je kraakbeen. 

  • Verzuring

Kraakbeen heeft vocht nodig om soepel te blijven. Als er teveel zure afvalstoffen in het lichaam aanwezig zijn dan wordt dit door het kraakbeen aangetrokken en vult het kraakbeen zich met afvalstoffen in plaats van vocht. Blijf genoeg water drinken en ondersteun je nieren met het afvoeren van afvalstoffen met bijvoorbeeld brandnetel en Solidago. Let op de verhouding base - zuur in je voeding. Stress heeft een negatieve invloed op verzuring, net als medicijngebruik, en te weinig water drinken

 

  • Schade

In het gewricht kan schade zijn ontstaan door een blessure of een ontsteking. Omega 3 rijke voeding (vis, vissoep) is belangrijk voor het herstel en het afremmen van de ontsteking net als vit C (paprika's). Om ontstekingen op een natuurlijke manier te remmen kun je ribus nigrum, gember, curcuma, rozemarijn of boswelia gebruiken. 

 

 

 

 

 

 

  • Verkeerde voeding / te weinig bouw- en beschermstoffen

Kraakbeen heeft eiwitten nodig om op te bouwen en bouwstoffen uit (zwavelhoudende) groenten zoals pastinaak, knollen, knoflook, ui, broccoli, noten, zaden, kruiden en olijven. Zorg ervoor dat je voedsel voor 80% van de markt komt en voor 20% uit de supermarkt. Bewerkt voedsel, suikers, alcohol, overmatig koffie kun je beter vermijden.  Een steeds schommelende suikerspiegel is funest voor je kraakbeen. Laat alles met fructose en een hoge glycemische lading uit je dieet. Beperk je tot 3 eetmomenten op een dag, vermijd tussendoortjes. 

 

Belangrijke bouwstoffen voor het kraakbeen zijn:

Magnesium

Silicium

Zwavel

Vit C

Collageen

Hyaluronzuur

Q10