7 tips om gezonder te eten in tijden van stress

In tijden van stress ligt je hele hormoonhuishouding op zijn kop. De stresshormonen adrenaline en cortisol doen een beroep op je suikerniveau waardoor je juist de neiging hebt om extra suiker te eten. Je suikerspiegel schiet omhoog waardoor er weer extra insuline aangemaakt moet worden om dit te reguleren. Na zo’n high volgt er altijd een dip die maakt dat je het gevoel krijgt weer suiker te moeten eten. Dit proces kost veel energie. Daarbij zijn ook de hormonen leptine en  ghreline verstoord die zorgen voor het honger- en verzadigingsgevoel. Hierdoor kun je in tijden van stress van ineens overvallen worden door vreetbuien en lijkt niets in de kast meer veilig. Vaak is dit suikerrijk en /of vette voeding waar je veel te veel van eet. Als dit lang duurt beland je in een vicieuze cirkel en loop je het risico op insuline resistentie. De cijfers liegen er niet om. 50% van de Nederlanders krijgen met insulineresistentie te maken. Insulineresistentie kan leiden tot diabetes 2. Ook het aantal diabetes 2 patiënten stijgt enorm. 1 op de 3 Nederlanders krijgt deze diagnose.

Dus suiker, koffie en fastfood kun je in tijden van stress (deze mag je sowieso best beperken) beter vermijden. Maar wat is dan WEL handig om te doen.

Hieronder 7 tips die jou helpen om in tijden van stress toch gezond te blijven (eten).

  1. Tijdens stress verzuurt je lichaam. Belangrijk is om dan extra basen in je voeding te verwerken. Basische producten zijn bijv amandelen, groenten, spirulina, abrikoos, banaan, sperziebonen, spinazie, kruidenthee, mineraalwater, karnemelk, biogarde
  2. Je bijnieren gebruiken extra vitaminen om te kunnen omgaan met de grote hoeveelheid stresshormonen. Zorg voor voldoende inname van de B- en C vitamines, magnesium, zink en Omega 3.
  3. Eet voldoende eiwitten en cholesterol rijke voeding. Een ei bevat beide.
  4. Voeg verse kruiden toe aan je eten of maak er thee van. Lavendel, koriander, citroenmelisse, salie werken goed.
  5. Zorg voor een voorraad gezonde voeding zodat als je te moe bent om nog iets te maken je gezonde dingen kunt “snaaien” .
  6. Eet geen koud voedsel. De stress gooit niet alleen je hormoonhuishouding in de war maar legt ook je spijsverteringssysteem plat. Warm voedsel is al gedeeltelijk verteerd waardoor het voor je darmen gemakkelijker is om warm voedsel op te nemen. Kies dus liever voor soep dan voor salade.
  7.  In tijden van stress is je weerstand laag. Kies voor natuurlijke ontstekingsremmers zoals kurkuma, knoflook en ui.